ΕΟΤ: Να ανοίξει ο εισερχόμενος τουρισμός στις 14/5 -Οι Ελληνες, ως εσωτερικός τουρισμός…, δεν υπάρχουν;

05/04/2021 Εφημερίδα "Ταχυδρόμος" - Του Νίκου Βισβίκη, Οικονομολόγου –Ταξιδιωτικού Πράκτορα
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Θεμιτή η αγωνία του Κράτους και όλων των εμπλεκομένων για το άνοιγμα του Εισερχόμενου Τουρισμού. Προφανείς οι λόγοι! Το άνοιγμά του έχει εξαγγελθεί για τις 14/05. Ωστόσο, πόσο αβέβαια είναι η ημερομηνία, όταν αυτή στηρίζεται «στη κατάσταση που θα βρίσκονται και οι αποφάσεις που θα πάρουν οι βασικές μας αγορές»; Απόσπασμα από δήλωση του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου στο Βήμα 14/3 ( σελ Β12). Άρα δεν εξαρτάται από εμάς μόνο, ο Εισερχόμενος Τουρισμός. Επιπλέον, για την Εθνική Οικονομία θα περάσει ένα διάστημα μέχρι να φανεί η «μόχλευση» του εισερχόμενου χρήματος. Εντούτοις, είναι ο πλέον σοβαρός παράγοντας στην Οικονομία!

Μ’ εμάς, τους ημεδαπούς τι μέλλει γενέσθαι; Το Κράτος ουδέποτε είχε στατιστικά οικονομικών μεγεθών από την εκδρομική συμπεριφορά του Έλληνα στην Ελλάδα. Ούτε υπήρξε αναφορά στον Εσωτερικό Τουρισμό ως Προστιθέμενη Αξία της Οικονομίας. Δεν ρωτήθηκαν λεωφορεία, ξενοδοχεία, ταξιδιωτικά γραφεία. Κι όμως εκεί βρίσκεται η μεγάλη μόχλευση και ο γρήγορος πολλαπλασιαστής του Εσωτερικού Τουρισμού.

Ο Εσωτερικός Τουρισμός μάλλον αντιμετωπίζεται ως «ο φτωχός συγγενής» του Τουρισμού. Αυτή την περίοδο στηρίζεται, κυρίως στη τρίτη ηλικία (άνω των 60 ετών). Αυτή η κατηγορία ταξιδιωτών έχει κάποιο «λίπος» – αναφερόμαστε στο ΣΗΜΕΡΑ – λόγω εγκλεισμού και μειωμένης κατανάλωσης. Επιπλέον, αριθμεί περί τα 3.000.000 άτομα. Λένε, και είναι αλήθεια, ότι ο Έλληνας τουρίστας είναι ο καλύτερος πελάτης των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Είναι γαλαντόμος! Γι αυτόν, το Υπουργείου Τουρισμού δεν έκανε ακόμη καμία αναφορά, σαν να μην υπάρχει, κι όμως όλοι οι παραπάνω δυνητικοί εκδρομείς περιμένουν σαν ατμός σε καζάνι: «Να ανοίξουμε, να πάμε έστω και μέχρι… το Βελεστίνο» λένε!

Οκτώ με εννιά μήνες τον χρόνο, όλα τα αστικά κέντρα, όλοι οι υπέροχοι ορεινοί και παραθεριστικοί προορισμοί, συνταξιούχοι, σύλλογοι, σχολεία είναι ο Εσωτερικός Τουρισμός. Έχει μετρηθεί ποτέ το οικονομικό αποτύπωμά τους ως έσοδα και έξοδα; Κι όμως προσθέτουν στο Εθνικό Προϊόν. Ο ‘Ελληνας εκδρομέας – έστω του Σαββατοκύριακου– πληρώνει ΑΜΕΣΑ το ταξιδιωτικό γραφείο, αυτό πληρώνει ΑΜΕΣΑ το λεωφορείο, το ξενοδοχείο, το εστιατόριο κλπ. Εξίσου ΑΜΕΣΑ ο ταξιδιώτης που θα επισκεφθεί, πχ την Αθήνα, θα πάει θέατρο, μουσεία, ταβέρνες, καφέ, εμπορικά καταστήματα κλπ. Να η «μόχλευση»! Και επιπλέον με μεγαλύτερη «κυκλοφοριακή ταχύτητα του χρήματος». Ένα παράδειγμα: Για πολλά χρόνια οι τέσσερις χειμερινοί μήνες στο Βόλο ήταν μάλλον αντιτουριστικοί. Ωστόσο, οι εισροές των σχολείων από όλη την Ελλάδα έδιναν μεγάλη «ανάσα» στην τοπική οικονομία του Βόλου. Οικονομικά στατιστικά δεν υπάρχουν.

Για τον Εσωτερικό Τουρισμό ακόμη δεν υπάρχει ουδεμία εξαγγελία, άρα και ουδεμία διαφαινόμενη προοπτική. Η ψυχολογία εκατοντάδων χιλιάδων εγκλωβισμένων Ελλήνων που επιθυμούν, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν παραστάσεις, είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Δεν γίνεται αναφορά για ταξίδια στο εξωτερικό, διότι ο επιβεβλημένος στόχος των Ελλήνων πρέπει να είναι: ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ.

Αστικά ξενοδοχεία όλων των ελληνικών πόλεων, παραθαλάσσιοι, όσο και ορεινοί προορισμοί, εκδρομές σε ιστορικούς τόπους με αναφορά στο 1821, απαιτούν χρόνο να προετοιμαστούν, να γίνουν κρατήσεις, να πωληθούν τα «πακέτα». Πότε θα λάβουμε το έναυσμα για τις προετοιμασίες; Και ποιά η δυνητική προβλεπόμενη ημερομηνία;

Προτείνω ως τη πλέον κομβική ημερομηνία με τη μεγαλύτερη μετακίνηση Ελλήνων στην Ελλάδα: Του Αγίου Πνεύματος, 19 – 20/6

Θεωρητικά είναι μάλλον μια ασφαλής ημερομηνία (2,5 μήνες μεταγενέστερα). Η τρίτη ηλικία θα έχει εμβολιαστεί, θα είμαστε πιο κοντά στην «ανοσία της αγέλης». Και αν η αναμονή συντομεύσει, ήδη θα είμαστε έτοιμοι, αν παραταθεί, να αναβάλουμε για αργότερα κατά το δοκούν. Κυρίως θα ανέβει η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ!

Με την παραπάνω προοπτική, το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει τον απαιτούμενο χρόνο και «να τρέξει» τα κίνητρα (Vouchers) προς τους οικονομικά ΜΗ κατέχοντες.

Επιπλέον, πρέπει έγκαιρα να γνωρίζουμε όλοι υπό ποιές προϋποθέσεις θα εκδράμουμε. Δηλαδή, αν π.χ. ένα ταξιδιωτικό γραφείο έχει λάβει πιστοποιητικά εμβολιασμού για 50 άτομα, γιατί στο λεωφορείο να επιβιβαστούν 33 άτομα (με αντίστοιχη αύξηση του ατομικού κόστους συμμετοχής), κάτι που ήδη δεν συμβαίνει σε αεροπλάνα και πλοία με υψηλές πληρότητες;

Επιπρόσθετα, αντίστοιχες βεβαιώσεις εμβολιασμού, ο πράκτορας μπορεί να επιδώσει στο πλοίο, στο ξενοδοχείο, στο εστιατόριο. Η πληρότητα του 70% στα λεωφορεία δεν πέτυχε κατά το 2020, διότι η απόσταση του 1.5 μέτρου σε πολύωρη οδική μεταφορά, χωρίς τη ύπαρξη του εμβολίου, δεν παρείχε ασφάλεια στον επιβάτη και δεν ταξίδεψε. Άρα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού να δοθεί και 100% πληρότητα στα λεωφορεία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ταξιδέψτε μαζί μας

Επιλέξτε το επόμενο ταξίδι σας

Μην αφήνεις την καθημερινότητα να σε παρασύρει στα ίδια. Έχεις τον έλεγχο στα χέρια σου, μπορείς να παρασύρεις την ζωή σου σε μέρη άγνωστα.