26-27/6, 10-11/7

1821: ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ

Ναύπακτος – Γαλαξίδι – Γραβιά
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

ΣΑΒΒΑΤΟ: Βόλος – Γραβιά – Ναύπακτος – Μεσολόγγι – Κήπος Ηρώων – Δημοτικό Μουσείο Ιστορίας Τέχνης 

Συγκέντρωση κι αναχώρηση από το Δημαρχείο του Βόλου στις 7 το πρωί. Πρώτη μας στάση στο ιστορικό ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ. Λίγο μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης, στις 8 Μαΐου 1821, ο Οδυσσέας  Ανδρούτσος με μόλις 120 άνδρες νίκησε τον στρατό του Ομέρ Βρυώνη με 8000 άνδρες.

Συνεχίζουμε για την Ναύπακτο. Μετείχε στο ξεσηκωμό της Επανάστασης. Ωστόσο, μόλις τον Απρίλη του 1829 απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, όταν ο Ανδρέας Μιαούλης τους υποχρέωσε να παραδώσουν το λιμάνι και το φρούριο. Κάτοικοί του ήταν οι οικογένειες των Τζαβελαίων, των Μποτσαραίων κ.α. Θα επισκεφθούμε το λιμάνι. Θα γευματίσουμε. Σε λίγη ώρα θα φθάσουμε στην ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Μετά από λίγη ξεκούραση θα επισκεφθούμε τον ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ. Μία έκταση 14 στρεμμάτων – σύμβολο του Αγώνα για την Ανεξαρτησία. Θα δούμε τον τύμβο με τα οστά των αγωνιστών, τον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη κι άλλων αγωνιστών, προτομές Μεσολογγιτών, μνημεία από φιλελληνικές χώρες, τον ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνα κ.α.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗΣ. Εκεί εκτίθενται πίνακες ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από τους αγώνες των Μεσολογγιτών, την ηρωική έξοδο, προσωπογραφίες, προτομές πολιτικών και οπλαρχηγών, εκθέματα του Λόρδου Βύρωνα κλπ. Το βράδυ ελεύθερο.

ΚΥΡΙΑΚΗ: Ιστορικό Μουσείο ‘’Διέξοδος’’- Βυρώνειο Βιβλιοθήκη – Μουσείο Τρικούπη – Μουσείο Άλατος – Γαλαξίδι

Μετά το πρόγευμα ξεκινάμε για το Κέντρο Λόγου και Τέχνης ΔΙΕΞΟΔΟΣ. Είναι το ιστορικό οίκημα του αρχηγού της φρουράς των Μεσολογγιτών κατά τη έξοδο, του στρατηγού Ραζή – Κότσικα. Περιλαμβάνει χαρακτικά, έγγραφα, κειμήλια, γλυπτά, πίνακες, ζωγραφικές.

Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε την Βυρώνειο Βιβλιοθήκη με τα 3000 βιβλία με αναφορά στον Λόρδο Βύρωνα, καθώς και το Μουσείο της Οικογένειας Τρικούπη, (είναι το πατρογονικό τους σπίτι) με κάθε είδους εκθέματα που συνθέτουν την προσωπικότητα του Χαρίλαου Τρικούπη. Επίσης, θα επισκεφθούμε το σπίτι του Παλαμά και έτσι ολοκληρώνουμε το ιστορικό πανόραμα της Ιερής Πόλης.

Πριν αναχωρήσουμε, θα επισκεφθούμε ακόμη, το Μουσείο Άλατος, στον παραδοσιακό οικισμό των ψαράδων, όπου βρίσκεται το γαλάζιο κτίριο τους. Οι χρωματισμοί του άλατος σε όλη τη γη, οι χρήσεις του από την αρχαιότητα, οι <<δρόμοι>> του στην εξέλιξη του πολιτισμού, οι χρήσεις του ονόματος σε τοπωνύμια, στο πολιτισμό κλπ. Πληροφορίες σημαντικές για ένα απλό φυσικό αγαθό, αλλά βασικό συστατικό στη ζωή μας.

Ολοκληρώνοντας το  <<προσκύνημά>> μας στην Ιερή Πόλη, αναχωρούμε για την επιστροφή μας. Ήδη ηλιοβασίλεμα στο ΓΑΛΑΞΙΔΙ, ως τελευταίο προορισμό μας. Θα μας φιλοξενήσει για τον απογευματινό μας καφέ.

Μεγάλη η συμβολή του το 21’: Τοπικές διαβουλεύσεις για την Επανάσταση. Ανδρούτσος, Πανουργιάς, Γκούρας και ο Επίσκοπος Σαλώνων ύψωσαν  την σημαία του Αγώνα για τη Στερεά Ελλάδα. Τον Σεπτέμβρη 1821 ο Ισμαήλ Μπέης κατέλαβε το λιμάνι σχεδόν αμαχητί, την κατέστρεψαν  και πήραν ως λάφυρα 90 ελληνικά πλοία. Το Γαλαξίδι έπεσε θύμα των πολιτικών διενέξεων. Το 1825 ο Κιουταχής – πριν το Μεσολόγγι – κατέστρεψε την πόλη , αλλά δεν μπόρεσε να καταλάβει τα γαλαξιδιωτικά πλοία. Αργότερα ο Ιμπραήμ αιχμαλώτισε κι έστειλε σκλάβους στην Αίγυπτο πολλά γυναικόπαιδα. Αποτέλεσμα οι κάτοικοι του έφυγαν για Ύδρα, Κόρινθο κλπ. Προς το βράδυ, φθάνουμε στο Βόλο, έχοντας τιμήσει τους ήρωες του 21’ για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  1. Πολυτελές λεωφορείο καθόλη την εκδρομή
  2. Μία διανυκτέρευση στο σε δίκλινο δωμάτιο
  3. Ένα πλούσιο πρόγευμα
  4. Συνοδό γραφείου
  5. Τοπικό ξεναγό
  6. Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
  7. ΦΠΑ

Τιμοκατάλογος:

Ανά άτομο75€
3o άτομο (σε τρίκλινο)65€

Μουσεία – Είσοδοι: Άλατος, Ναυτικό ( Γαλαξίδι): 1€

Επικοινωνήστε μαζί μας

Σταθερό τηλέφωνο

(+30) 24210 31059 &
(+30) 24210 31060

Στείλτε μας email

vistravel@otenet.gr

Βρείτε μας

Aντωνοπούλου 3, Βόλος
(Πεζόδρομος μεταξύ Παραλίας και Ιάσονος)

Εξερευνήστε άλλες εκδρομές