Την ενίσχυση του τουρισμού με την επιδότηση των Ελλήνων για να ταξιδέψουν και να κάνουν φέτος διακοπές, μέσω voucher , προτείνει ο γνωστός ναυτιλιακός και τουριστικός πράκτορας του Βόλου κ. Νίκος Βισβίκης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, επισημαίνοντας πως τα voucher αυτά θα πρέπει να είναι «σπασμένα», δηλαδή να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το κατάλυμα , τη μεταφορά, αλλά και για τη σίτιση των εγχώριων ταξιδιωτών.
Ως παγκόσμια βιομηχανία χαρακτήρισε ο κ. Βισβίκης τον τουρισμό και οι όποιες κινήσεις που θα γίνουν, θα πρέπει να είναι στοχευμένες και με οικονομικά στοιχεία.
Ο ίδιος τόνισε πως σε όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Τουρισμού, τα οποία χαρακτήρισε πολύ καλά, δεν υπάρχει πουθενά, καμία λέξη για στήριξη του κόσμου, που θέλει να ταξιδέψει και να κάνει φέτος διακοπές.
Σύμφωνα με τον κ. Βισβίκη, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των προτάσεων πολλών κρατών προς τους πολίτες τους όπως π.χ. η Γερμανία, να μείνουν στα κράτη τους το καλοκαίρι, οι «τουρίστες» της Ελλάδας θα είναι οι ίδιοι οι Έλληνες, οι οποίοι όμως θα πρέπει να ενισχυθούν, καθώς έχουν απολέσει σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους.
Για το λόγο αυτό, ο ίδιος προτείνει την επιδότηση των Ελλήνων, μέσω voucher, τα οποία όμως θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλα τα τμήματα του τουρισμού, δηλαδή στα ξενοδοχεία, στις μεταφορές, στην εστίαση.
«Να βγάλει είτε voucher ή διατακτικές οι οποίες να μπορούν αν είναι σπαστές. Τα προηγούμενα χρόνια αφορούσαν μόνο στο ξενοδοχείο. Εκείνο που γνωρίζουμε όμως, ως αρχή της οικονομίας, είναι πως εκείνο που μετρά στην οικονομία είναι η κυκλοφοριακή ταχύτητα των χρημάτων, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 10 ευρώ που θα βγει από την τσέπη κάποιου το πρωί , πόσες φορές θα κινηθεί την ημέρα μέσα στην αγορά. Ετσι, αν παράδειγμα σε κάθε οικογένεια, με τα κριτήρια που επιλέξει η κυβέρνηση, δώσει 300 ευρώ ως συμμετοχή για να πάνε διακοπές και το βάλει για παράδειγμα , σε διατακτικές των 50 ευρώ για το ξενοδοχείο, για το λεωφορείο, για το καράβι, για το πρακτορείο , για εστιατόριο κτλ , θα βοηθηθούν όλοι οι επαγγελματίες», ανέλυσε ο κ. Βισβίκης.
Αν ακολουθηθεί αυτή η λογική, τότε θα γίνει μια τεράστια, σύμφωνα με τον ίδιο, διασπορά χρημάτων, προς όλους τους τομείς του τουρισμού.
Εξηγώντας το σκεπτικό του ο κ. Βισβίκης υπογράμμισε πως «όταν το αεροπλάνο ή το λεωφορείο θα έχει κενές τις μισές θέσεις ή δεν θα ταξιδέψει καθόλου ή θα ανεβάσει την τιμή. Το ίδιο θα κάνουν και οι ξενοδόχοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Με αυτό τον τρόπο όμως των «σπασμένων» voucher, έρχεται το κράτος και έμμεσα κατεβάζει την τιμή».
Προκειμένου δε, να συμμετάσχουν και τα τουριστικά γραφεία στην όλη διαδικασία, θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν στα τουριστικά τις εγγραφές τους, να γίνεται ηλεκτρονικά η πιστοποίηση του καθενός από την ΕΡΓΑΝΗ και να λαμβάνουν τα voucher τους.
Μάλιστα, αυτή η πρόταση θα μπορούσε, όπως σχολίασε ο κ. Βισβίκης, να προωθεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα δώσει χρήματα για την ενίσχυση του τουρισμού και καλό θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, να τα δώσει απευθείας στον καταναλωτή.